понедељак, 26. јул 2010.

DESTINACIJE: BANGKOK (BANGKOK) - II deo

U zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju, možete posetiti i brojne druge znamenitosti u tajlandskoj prestonici. Evo nekih mojih preporuka... Golden Mount ili Wat Saket još jedna je od popularnih turističkih atrakcija. Zapravo, zlatna planina je strmo brdašce koje se nalazi unutar kompleksa Wat Saket. Na vrhu je chedi (stupa u kojoj su pohranjeni sveti budistički relikti) i odatle se pruža još jedan pogled na panoramu grada. Marble Temple ili Wat Benchamabophit je hram koji se smatra se jednim od najlepših u Bangkoku.


Wat Traimit
ili The Temple of the Golden Buddha je hram koji se sam po sebi ne smatra posebnim, ali je izuzetan jer se u njemu nalazi impozantna zlatna statua Bude, teža više od pet tona i stara više od devet vekova. Otkrivena je slučajno, prilikom transporta iz jednog hrama u drugi. Bila je, naime, prekrivena glinom, verovatno u nameri da se, nekada davno, sakrije od osvajača. Prilikom prenošenja u drugi hram, slučajno je ispala iz krana. Pala je, oklop je napukao, ali radnici nisu videli šta se ispod njega krije, jer su se u panici razbežali, pošto su verovali da će im nezgoda sa statuom Bude doneti lošu sreću. Usledio je jak pljusak i kad je narednog jutra jedan monah prišao statui, ugledao je ispod oklopa zlato!


Wat Intharawihan je hram sa ogromnom statuom Bude koji stoji. Kip je visok 32 metra, a bilo je potrebno 60 godina da bude završen. Wat Ratchanadda je najpoznatiji po građevini Loha Prasat ili Metal Castle, koja se odlikuje zanimljivom arhitekturom; visoka je 36 metara i ima 37 metalnih šiljaka, koji simbolizuju 37 vrlina koje vode do prosvetljenja.


Pre nego što se zaputite u obilazak turističkih znamenitosti, potrebno je da upoznate nekoliko lokalnih trikova, kako biste uštedeli dragoceno vreme. Ispred svake značajnije znamenitosti (pre svega pred ulazom u Grand Palace) čekaju ljudi (među kojima su i tuk-tuk vozači) koji će Vam reći da je taj objekat u tom trenutku zatvoren (naredna dva sata, na primer). Ljubazno im zahvalite i nastavite svojim putem, jer oni samo žele da Vas navedu da vreme do ponovnog otvaranja provedete u nekoj radnji (ili da Vas tamo odvezu). Tu su i navodni vodiči koji na ulazu nude svoje usluge. Ipak, dovoljno je samo da budete informisani kako biste sa lakoćom izbegli sve ove trikove.

Poslovni deo grada (Silom i Satorn) ne nalazi se baš na vrhu liste turističkih atrakcija, ali ga ipak vredi videti, jer je to jedna od stavki koje definišu Bangkok kao savremenu metropolu. Tu su neboderi, predstavništva velikih kompanija, poznati hoteli... i saobraćajne gužve, neizbežne u poslepodnevnom špicu.


Sky Train je nadzemni metro, pa tokom vožnje možete da uživate u panorami grada. Na svim stanicama postoje automati za prodaju karata, gde možete odabrati engleski jezik. Kartu treba sačuvati do kraja vožnje, jer je na izlaznoj stanici potrebna kako biste izašli. Čitav sistem je veoma pametan i ne možete ga prevariti, pa ako ste kupili kartu za kraću vožnju i platili je manje, nećete moći da izađete dok ne doplatite razliku.


Bangkok je veoma bezbedan grad, pa u bilo koje doba dana ili noći možete uživati u bezbrižnoj šetnji. Noćni život je bogat i raznovrstan, a gotovo svaki deo grada ima svoja mesta za zabavu i provod.

Saloni za masažu i spa centri očekuju Vas na svakom koraku, kao i bilo gde drugde u zemlji. Moja lična preporuka je da se odlučite za spa centar u nekom renomiranom hotelu – koštaće više, ali je kvalitet zagarantovan. Ako ipak želite ekonomičniju varijantu, pokušajte u spa centrima u tržnim centrima, koji su vrlo pristupačni.

I jedan savet za plavuše, ako planirate da se farbate dok ste na Tajlandu, nemojte se obeshrabriti kada u njihovim prodavnicama i hipermarketima ne pronađete plave nijanse – bar ne one koje tražite. Ima ih, dakle, ali su jako retke i ne baš lepe. A ima i onih koje nose oznaku „blond“, a je na slici devojka smedje kose. Ali tako je to na Dalekom istoku, gde devojke imaju toliko tamnu kosu da je nije lako ofarbati u plavo. Otuda se plave boje koje možete videti u ovim krajevima tamo ne proizvode i ne uvoze. Ali ne gubite nadu, idite kod frizera, oni će ipak moći bez problema da oboje Vašu kosu u željenu plavu nijansu.


Kao i bilo koje drugo mesto na svetu, i Bangkok ima svojeihspecifičnosti i potrebno ga je upoznati. Srećom, potrebno je malo vremena i samo malo dobre volje. A onda je dobar provod zagarantovan!


Нема коментара:

Постави коментар