четвртак, 1. јул 2010.

DESTINACIJE: ČENG MAI (CHIANG MAI)

Prvi moj susret sa Tajlandom dogodio se – ako ne računam aerodrom u Bangkoku – u ovom gradu na severu zemlje. Doletela sam iz prestonice nacionalnom kompanijom Thai Airways, a dočekali su me vozač i – pljusak. Dok smo se vozili do hotela, koji se nalazio nedaleko od aerodroma, posmatrala sam tmurno nebo i ulice pod vodom. Nisam bila iznenađena – bio je jun mesec, kišna sezona i, shodno mojim očekivanjima, biće još puno takvih dana.

Na sreću, ubrzo sam otkrila da sam se prevarila! Dok sam obavila check-in i smestila se, kiša je stala, sunce se probilo kroz oblake, a voda je počela da se povlači sa ulica. Nedugo zatim, ulice su bile suve.


Bio je to jedini pljusak koji sam imala prilike da o
setim na svojoj koži u tom gradu za četiri dana. Mogla sam još i ujutru nekad da primetim da je kiša pala tokom noći, ali je ubrzo sve bilo suvo. Osamnaest dana, koliko sam provela na Tajlandu, bilo je vrlo prijatno. Poneki kratkotrajni pljusak, uglavnom u jutarnjim ili večernjim časovima... Nebo sa više ili manje oblaka, kroz koje ipak, sa više ili manje uspeha, probijaju sunčevi zraci... I dnevna temeperatura iznad 30 Celzijusovih stepeni. Tako je ove godine izgledao Tajland u junu.

Čeng Mai je poznat kao kulturni centar severa zemlje, ali i kao grad sa mnogo zelenila i sa lepim budističkim hramovima. Najpoznatiji među njima, Wat Phrathat Doi Suthep, nalazi se na obronicma obližnje planine, a u samom gradu obavezno treba posetiti Wat Phra Sing, Wat Chedi Luang, Wat Suan Dok i Wat Chiang Man, najstariji hram u mestu. Ulaz u svaki od njih čuva mitska neman, morska zmija Naga.

Poseta budističkom hramu nalaže nekoliko jednostavnih pravila kojih se treba pridržavati. Pri ulasku u hram treba se izuti i ostaviti obuću pred vratima. Za posetu hramu trebalo bi da budete adekvatno obučeni, a to podrazumeva majice sa rukavima, poželjno drugim, i duge suknje i pantalone. Ako poželite da sednete, vodite računa da svoja stopala ne usmerite ka Budi. Konačno, kako je budističkim monasima zabranjeno da dotaknu ženu, dame bi i same trebalo da povedu računa da do slučajnog kontakta ne dođe – tako što će ostaviti dovoljno prostora monahu da prođe, a da ne mora da ih dotakne.

Većina hramova nalazi se unutar zidina starog grada. Grad se vremenom širio, pre svega na istok, ka reci Ping, i upravo se tu danas nalazi popularni Night Bazaar, omiljeno stecište onih koji vole kupovinu na bazarima i cenkanje. Bazar živi od večernjih sati pa skoro do ponoći. Za drugačije shopping iskustvo pravo mesto je Central Airport Plaza, najmoderniji shopping mall u gradu, koji se nalazi nedaleko od aerodroma – što ne znači da se nalazi i van grada. Sam aerodrom udaljen je od centralnog gradskog jezgra svega 3 km, a Central Airport Plaza nalazi se u urbanoj zoni, ali izvan starih gradskih zidina. Do nje se, kao i do bilo koje druge tačke u gradu ili do samog aerodroma, lako stiže. Na raspolaganja su vam taksi, tuk-tuk, songthaew ili rod-daeng (red car), motocikli i bicikli.

Malo vozilo na tri točka, poznato kao tuk-tuk, u ovom delu sveta se često koristi kao prevozno sredstvo na kratkim relacijama. Cena se dogovara unapred, pa je poželjno da se najpre raspitate u hotelu ili kod lokalnog stanovništva koje su realne cene do odrednica do kojih želite da stignete. Situacija sa tuk-tuk prevozom znatno je bolja nego u Bangkoku, ali i ovde budite spremni na to da Vas vozač najpre može odvesti do neke radnje (za šta će s njihove strane biti nagrađen). Veća verovatnoća da se to desi jeste ako je vozač ponudio ili pristao na nerealno nisku cenu vožnje. Taksi prevoz, s druge strane, zaostaje za onim u Bangkoku, jer ćete ovde teško nagovoriti taksistu da uključi taksimetar. Otuda i tu morate dogovoriti cenu vožnje.

Songthaew, poznat i kao red car, je crveno vozilo koje u principu ima funkciju autobusa, ali može po potrebi u bilo kom trenutku poslužiti i kao taksi. U zadnjem delu ima dva reda za sedenje i tu sede putnici, a kada se koristi kao taksi, uobičajeno je da putnik sedi na suvozačevom mestu. Cena će i dalje biti pristupačna i, naravno, dogovara se unapred. Može se dogoditi da vidite i songthaew druge boje, ali su crvena vozila daleko najbrojnija i saobraćaju u centralnom delu grada. Na Tajlandu se, inače, vozi levom stranu, što treba imati na umu ako se razmišlja o iznajmljivanju auta, ali i kad treba preći ulicu.

Poseta kampu slonova još jedna je atrakcija Čeng Maija, kao i mnogih drugih mesta u zemlji. Slonovi se na Tajlandu sreću na svakom koraku – ako ne pravi, onda u vidu statua, slika ili suvenira. U kampu slonova posetioci najpre mogu videti ove životinje kako se kupaju, a zatim i šou u kojem dresirani slonovi crtaju, igraju fudbal i izvode razne druge tačke. Konačno, ko želi, ima i priliku za jahanje slona. U korpi na leđima životinje može stati dvoje, a slonom „upravlja“ profesionalni „vozač“. Ljubitelji životinjskog carstva mogu da posete zoo vrt, a posebnu atrakciju predstavlja night safari, večernje druženje sa životinjama, prilika dostupna tek u nekoliko gradova širom sveta.


Boravak u Čeng Maiju prilika je za turistu da upozna i tradiciju nekadašnjeg Lana kraljevstva, koje se od 13. do 18. veka prostiralo na teritoriji koja danas čini severni deo Tajlanda. Kantoke večera predstavlja jedan od načina za to. Ime potiče od naziva koji se koristi za niske stolove na kojima se servira hrana. Gosti za večerom sede na podu (mada je za turiste kojima je taj položaj neugodan obezbeđena i večera za visokim stolovima sa stolicama) i uživaju u programu tradicionalne muzike i plesa koji takođe potiču iz nekadašnjeg Lana kraljevstva.

U Čeng Maiju, kao i u bilo kom drugom gradu na Tajlandu, možete uživati u tradicionalnoj tajlandskoj masaži i učiti istu, kao i u izvrsnoj tajlandskoj kuhinji i otkrivati njihove kulinarske veštine. Možete se baviti trekingom, raftingom, golfom... Mnogo je toga čime možete ispuniti četiri dana, ali i mnogo duži period od toga!

Нема коментара:

Постави коментар