понедељак, 19. јул 2010.

DESTINACIJE: KO LANTA (KO LANTA)

Nakon Puketa, Pi Pi ostrva i Krabija, stižem i na Ko Lantu. Ovo mesto je daleko mirnije od prethodnih, posebno van sezone. Turista u to doba ima vrlo malo. Ipak, kako je Lanta sve popularnija destinacija, pitanje je kako će izgledati za samo nekoliko godina i neće li možda biti podjednako živahna kao gore pomenuta mesta. Za sada je ona ipak pravi izbor za one koji žele mir i odmor daleko od svake gužve.

Treba pojasniti da je i Lanta zapravo arhipelag, a ne ostrvo. Čini ga nekoliko manjih i dva veća ostrva, među kojima se opet izdvajaju jedno manje – Ko Lanta Noi i jedno veće – Ko Lanta Yai. Ovo drugo je naseljenije, posećenije, popularnije i poznato jednostavno kao – Ko Lanta. Ima desetak atraktivnih, dugih peščanih plaža, a posetilac je u prilici da uživa i u bujnom zelenilu. Lanta je pravo mesto, štaviše jedno od najboljih u zemlji, za ronjenje i snorkeling – tu su živopisni koralni grebeni, bogat podvodni svet, pećine, stene i ostrvca... Pećine je moguće istražiti i vozeći se kajakom, a postoje i odlični uslovi za trekking. I kao i bilo gde na Tajlandu, tradicionalna tajlandska masaža se podrazumeva.

Onima koji žele da bolje upoznaju lokalni način života pruža se više mogućnosti... Chao Ley, selo koje pripada drevnoj zajednici čiji su pripadnici poznati kao Sea Gypsies, zadržalo je u velikoj meri svoju autentičnost jer se njegovi stanovnici slabo mešaju se drugima, govore svojim jezikom i imaju sopstvenu tradiciju, verovanja i rituale. Lanta Old Town je mesto gde ćete sresti kineske trgovce, lokalne ribarske porodice i, opet, lokalne stanovnike poznate kao Sea Gypsies. Nekada davno Stari grad je bio trgovački centar ostrva i luka u koju su pristizali arapski i kineski trgovački brodovi. I danas je administrativni centar čitave oblasti, pa su tu smeštene lokalne ustanove, bolnica i pristanište, odakle se možete zaputiti do nekog od obližnjih ostrva. Turistima je zanimljiva i kupovina rukotvorina u Starom gradu. Međutim, turistički centar Ko Lante je Ban Saladan (tu se nalazi i pristanište istog naziva, Saladan Pier), mesto u blizini plaže Klong Dao.

Klong Dao Beach je najpopularnija plaža na ostrvu, a ipak dovoljno duga i prostrana da na njoj nikada ne vlada velika gužva. Duž ove plaže na zapadnoj obali ostrva ima raznih smeštajnih kapaciteta – hotela i bungalova različitih kategorija, sa različitim cenama. Tu je i nekoliko restorana i barova – dakle, sve što je potrebno turistima. Ipak, ovo nije mesto gde ćete doći kada priželjkujete uzbudljive žurke i ludi noćni provod (u tom slučaju odaberite, da se podsetimo, Puket ili Ko Pi Pi Don). Na Ko Lantu ćete doći kada želite da uživate u mirnoj atmosferi i šetnji dugim peščanim plažama.

Na ostrvu još uvek ima mesta (restorana, barova, spa centara) koja su zatvorena van sezone, ali je sve više onih koja ostaju otvorena tokom čitave godine. U svako doba moguće je naći više internet kafea, sa brzim internetom, kao i nekoliko radnji iz popularnog lanca 7/11, koje ostaju otvorene 24 h dnevno.

Kako se ide ka jugu ostrva, sve je mirnije, plaže su sve manje posećene i sve je manje hotela, bungalova, lokala... Ovo važi i za ostrvo Lanta Noi, koje, ako želite, lako možete posetiti – ide se autom ili motorom (i, naravno, trajektom) ili čamcem (čuveni long tail boats) iz Saladan pristaništa. Poseta ovom ostrvcu još jedna je prilika za posetioca da upozna autentični život lokalnih stanovnika.


Нема коментара:

Постави коментар