четвртак, 15. јул 2010.

DESTINACIJE: KRABI (KRABI)

Krabi je ime provincije koja, pored kontinentalnog dela, obuhvata i više desetina prelepih ostrva (među njima su i Phi Phi Islands). Ali i sam kontinentalni deo ima svojih draži – najpoznatije plaže su Ao Nang (pun naziv Ao Phra Nang) i Rai Leh (ili Raylay).

Sa ostrva Pi Pi Don do obale stigla sam feribotom. Na taj se način može stići i sa Puketa i Ko Lante, a do ovih ostrva ide se i autom ili autobusom, koji do ostrva stižu pomoću trajekta. Popularne destinacije dobro su povezane, pogotovo tokom udarne turističke sezone.

Krabi je regija čija je turistička ekspanzija počela tek nedavno, ali se sada već ubraja u najpopularnije destinacije na Tajlandu. Poznata je po prirodnim lepotama, nacionalnim parkovima, lepim plažama i odličnim uslovima za ronjenje, snorkling i slobodno i sportsko penjanje. Nekada je prvenstveno bila odredište backpacker-a, ali su nakon izgradnje Krabi aerodroma u većem broju počeli da pristižu i drugi gosti.

Popularna Ao Nang Beach je duga peščana plaža, oivičena palmama i drugim tropskim rastinjem. Uz nju se proteže turistički gradić istog naziva, u kojem je sve podređeno potrebama turista. Duž plaže, pravcem istok-zapad, nalazi se ulica uz koju se nižu živopisne radnje i restorani. Nekoliko sporednih uličica ima istu namenu. Druga gradska arterija je Airport Road, koji ide ka severu i koji je takođe poznat po nizu radnji i restorana.

Na zapadu se nalazi Nopparat Thara Beach, proglašena za nacionalni park. Poznata je po tome što se za vreme oseke pešice može stići do nekog od obližnjih ostrvaca – grebena. Long tail boats, znani i kao water taxi, voze do udaljenijih plaža, do kojih se može samo čamcima.

Poznate su Railay Beach East i Railay Beach West, ali turisti obično biraju ovu drugu, jer je ona pogodnija za kupanje i uživanje na plaži. Leti, međutim, možete uživati i u posebnom luksuzu – u miru i odsustvu gužve na plaži. Raylay plaže nalaze se na poluostrvu istog imena, jedna sa istočne, a druga sa zapadne strane. Na poluostrvu koje se, shodno svom geografskom položaju, odlikuje bujnom vegetacijom, nema naseobina, ako se ne računaju male kolonije na plažama, gde sada postoje pojedini hoteli i guesthouse-i, i jedan hotel koji se nalazi u šumi. Ovde se još nalaze Phra Nang Beach (koju ne treba mešati sa Ao (Phra) Nang) i Ton Sai (koji opet ne treba mešati sa plažom i zalivom Ton Sai na ostrvu Pi Pi Don). Ton Sai je danas plaža poznata kao oaza backpacker-a u ovom kraju , što podrazumeva jeftiniji smeštaj, ali i malo drugačiji lifestyle nego na susednim plažama. Ako Vam to prija, eto prilike da spojite lepo i korisno. Komforniji smeštaj možete naći kraj ostalih plaža.

Kako ćete doživeti Raylay Beach West, zavisi prvenstveno od Vas i Vaših afiniteta. Za mene je to bila divna tropska plaža jarkih, upečatljivih boja i sitnog peska, uz veoma toplo more. Za nekog drugog, Raylay West je, baš kao i čitavo poluostrvo, ponajviše mesto za sportske aktivnosti – pre svega za slobodno i sportsko penjanje. Stene koje se uzdižu iznad ovih plaža prava su poslastica za one iskusnije, ali se nešto može naći i za početnike.

Krabi obiluje mogućnostima za vožnju kajakom i treking kroz džunglu, a kao mesto gde postoje retke vrste ptica, poznat je i po mogućnostima za posmatranje tih divnih stvorenja (bird watching). Posetioci mogu uživati i obilazeći brojne pećine i diviti se njihovim dekoracijama. Naravno, i ovde je moguće uživati u tradicionalnoj tajlandskoj masaži i nekim „konvencionalnijim“ sportovima poput golfa, a romantični zalasci sunca i uzbudljivi noćni život samo su dodatne čari ove živopisne oblasti u Andamanskom moru.

1 коментар:

  1. Magnificent!!!

    Cini mi se da ova rec najbolje opisuje ono sto sam osetila kad sam ugledala sliku plaze, cini mi se, Ao Nang B.
    Bolje da zadrzim za sebe sta bih sve tamo radila....

    ОдговориИзбриши