недеља, 4. јул 2010.

DESTINACIJE: PUKET (PHUKET)

Puket je najveće ostrvo na Tajlandu i posebna provincija. Nalazi se na zapadnoj obali zemlje, u Andamanskom moru, a kao turistička destinacija poznato je širom zemaljske kugle. Do Puketa se može stići i autobusom – pošto je ostrvo mostom spojeno sa kopnom – i to je, naravno, najekonomičnija varijanta, a ona najudobnija podrazumeva avio-prevoz.

Prilikom vožnje od aerodroma do hotela primećujem da je ostrvo ljupko, živopisno i – brdovito. Kasnije ću saznati da ime Puket potiče od reči iz malajskog jezika koja znači upravo "brdo". Plaže koje u najvećem broju pohode turisti uglavnom su na zapadnoj obali ostrva, a najpopularnije među njima nalaze se u jugozapadnom delu i do njih se od aerodroma spuštate duž obale. Grad Puket je na istočnoj strani, baš kao i pristanište, odakle možete krenuti put drugih primorskih mesta. Od grada Puketa može se stići do pojedinih plaža i autobusom, dok između plaža i gradića voze samo taksi, songthaew i tuk-tuk. Cena se uvek dogovara unapred.

Najpoznatija i najposećenija Patong Beach pravo je mesto za ljubitelje sportova na vodi, a gradić tog imena predstavlja centar noćnog života na ostrvu (iako za neke najbolji noćni provod u Patongu znači sedeti u pesku na plaži i uživati u romantičnom ambijentu i šumu talasa). Za mnoge je Patong sinonim za čitavo ostrvo, ali tako je samo za neupućene - ovi drugi znaju da Puket nudi mnogo više od toga! Nešto južnije nalazi se Karon Beach, druga plaža na ostrvu po posećenosti i popularnosti. Gradić je daleko mirniji, pa su za večernji izlazak rezervisani restorani i kafei. Još južnije je Kata Beach, ljupka plaža u uvali i mesto popularno za porodični odmor. Dakle, za svakog ponešto!

Patong Beach postala je jako popularna 80-tih godina prošlog veka, ali to ne znači da se danas ne razmišlja o njenom dajem razvoju i popularizaciji. Ne tako davno - pre tri i po godine - otvoren je Jungceylon, moderni centar za šoping i zabavu. Jungceylon je bilo ime ostrva još davno, u 16. veku, a osim imena, tu je i poseban program kao podsećanje na prošlost. Sastavni je deo spektakla koji se ponavlja svakodnevno u određenim terminima (13, 15, 19 i 21 h), a u kojem je sve igra svetlosti, zvuka i - kapi vode. Reč je o tzv. muzičkoj fontani, svojevrsnom osveženju u uzavrelom gradu.

Još jedna od novijih atrakcija je Fantasea Show. Predstava ili, bolje rečeno, spektakl na sceni oživljava drevnu legendu i promoviše tradicionalnu tajlandsku muziku i ples, a uključuje veliki ansambl umetnika, slonove i druge životinje, svetlosne i zvučne efekte, malo pirotehnike i malo magije - kroz popularne mađioničarske trikove. Šou se prikazuje u pozorištu u kojem ima mesta za tri hiljade gledalaca, a zabavni park obuhvata i brojne druge zabavne sadržaje, prodavnice i restoran. Nalazi se malo severnije od Patonga, u mesto poznatom kao Kamala Beach. Do Fantasea parka može se otići i u sopstvenoj režiji (karta se u tom slučaju kupuje na ulazu), a ako kupite kartu u nekoj od lokalnih turističkih agencija, dalje ne razmišljate - prevoz je organizovan od hotela i nazad, bitno je jedino da sačuvate kartu do samog kraja, jer će Vam je tražiti i pred transfer do hotela. Fantasea park je otvoren svakog dana osim četvrtkom, a slikanje za vreme predstave nije dozvoljeno.

Izlet do grada Puketa uglavnom je na redovnom programu putnika koji dođu na ostrvo. Ako krenete iz Patonga, Karona ili Kate, usput ćete biti u prilici da osmotrite regiju sa vikovca (najpopularniji je Kata Viewpoint), a zatim ćete posetiti neki od tridesetak budističkih hramova, koliko ih ima na ostrvu (u mom slučaju bio je to Wat Chalong). U gradu Puketu ne propustite Old Phuket Town, satkan od živopisnih kuća na kojima je očigledan trag evropske - portugalske i britanske - arhitekture.


Puket je odlična baza za upoznavanje okolnih, manjih ostrva, a James Bond Island je jednog od njih. Ostrvo poznato pod tim nazivom zapravo se zove Ko Tapu, a nadimak je steklo pošto su tu snimane neke scene iz jednog od filmova o popularnom agentu, davnih sedamdesetih prošlog veka. Celodnevni izlet uključuje obilazak nekoliko obližnjih ostrvaca i nacionalnog parka, vožnju kajakom i ručak u lokalnom ribarskom selu. Za dezert ostaje divna plaža na Ko Lawa...


1 коментар: