понедељак, 23. август 2010.

EXCLUSIVE: THE CHEDI CHIANG MAI

U srcu Čeng Maija postoji oaza - The Chedi Chiang Mai, ekskluzivni hotel koji pleni atmosferom mira i spokojstva. Čim posetilac zakorači u njegovo predvorje, sva užurbanost i vreva iščeznu i nastane - mir. The Chedi Chiang Mai je zdanje modernog azijskog stila, koje se odlikuje svedenom elegancijom i toplim bojama. Usluga je, baš kao i arhitektura, diskretna i nenametljiva, ali predusretljivost i gostoprimstvo ne izostaju.


Novi objekat u čuvenom nizu GHM Hotels nalazi se u centru Čeng Maija, na obali reke Mai Ping. U njegovoj neposrednoj blizini su popularni Night Bazaar i brojni restorani, a od aerodroma je udaljen svega petnaestak minuta vožnje.

Hotel ima deluxe sobe i Chedi Club apartmane. Svaka smeštajna jedinica ima svoj vrt, prostrani balkon i lep pogled sa balkona. Deluxe sobe podrazumevaju prostrane spavaće sobe sa kupatilima, ali i stilski nameštaj, umetnička dela sa azijskih prostora i lep pogled na reku i planinu. Chedi Club apartmani su, povrh svega toga, još prostraniji, sa većim dnevnim boravkom i trpezarijom, a njihovi gosti imaju i posebne pogodnosti – gratis doručak, koktele i sendviče u posebnom salonu (The Chedi Club Lounge), uslugu batlera i transfere Mercedesovim limuzinama.

Ručak i večera u ovom hotelu predstavljaju pravi užitak, prvenstveno zahvaljujući autentičnim kulinarskim specijalitetima. The Restaurant svojim gostima nudi bogat izbor tajlandske, indijske i internacionalne kuhinje, a u ponudi ima i odličnu vinsku kartu i - popodnevni čaj. Kako bi mališanima, ali i njihovim roditeljima, boravak bio što ugodniji, za decu postoje posebni jelovnici. Dakle, svi sastojci za prijatan obrok su tu! The Restaurant se nalazi u zasebnoj, drvenoj građevini kolonijalnog stila, koja datira još s početka prošlog veka i u kojoj je nekada bio smešten britanski konzulat.


The Bar se nalazi u prizemlju restorana i predstavlja prijatno mesto za društvena okupljanja. Kokteli, sendviči i kolači služe se tokom čitavog dana.


The Terrace Bar je smešten na drugom spratu glavnog krila hotela, a gostima nudi koktele i sendviče. Udobne ležaljke, odlična vinska karta i opušten ambijent čine ga idealnim mestom za okupljanja i druženja pre i posle večere.


The Lobby Lounge je još jedno mesto za opuštanje. Gosti su u prilici da uživaju u tradicionalnoj muzici severnog Tajlanda, kao i u lakim sendvičima i popodnevnom čaju na otvorenom. Za poslovne ljude značajno je to što postoji wireless konekcija u svim barovima i salonima.



Prirodno dnevno svetlo, pogled na reku Mai Ping i moderna oprema aduti su mesta koje se zove The Health Club. Nalazi se na drugom spratu, a pored teretane ima i posebne sobe za jogu i aerobik. Bazen na otvorenom još jedna je mogućnost koja gostima stoji na raspolaganju, a tu je i spa centar.



The Spa predstavlja oazu unutar oaze. Oblast rezervisana isključivo za relaksaciju (i uređena u skladu s tim) ima deset soba i apartmana za tretmane - sve su one uređene u modernom azijskom stilu i imaju tuševe ili kupaonice - i prostor za manikir i pedikir. Dva deluxe apartmana imaju i zasebne saune. Tradicionalna tajlandska masaža, masaža vulkanskim kamenjem, kao i The Chedi Massage, samo su deo bogate ponude. Na meniju su još i brojne druge usluge, kao što su piling tela, aromatične kupke, tretmani lica i depilacija, a salon za manikir i pedikir ima širok spektar tretmana za ulepšavanje.



GHM Hotels pridržavaju se zlatnog pravila da se svaki njihov hotel, i po konceptu i po dizajnu, razlikuje od ostalih, a to se postiže tako što se svaki hotel naslanja na tradiciju i kulturu mesta u kojem se nalazi. To, naravno, važi i za The Chedi Chiang Mai i čini ovaj ekskluzivni hotel još atraktivnijim.



Fotografije: The Chedi Chiang Mai

http://www.ghmhotels.com/

субота, 7. август 2010.

EXCLUSIVE:MANDARIN ORIENTAL DHARA DHEVI

Nadomak Čeng Maija (5 km od centra grada i 11 km od aerodroma), nalazi se Mandarin Oriental Dhara Dhevi, velelepni kompleks za odmor i uživanje. Lanac kojem ovaj hotel pripada garant je izvanredne usluge i luksuza, dok jedinstveni dizajn hotela potiče od bogatog arhitektonskog i kulturnog nasleđa te regije - severnog Tajlanda. Ta je oblast cvetala od sredine 13. do sredine 16. veka, tokom perioda Lana kraljevstva.

Danas su tradicionalna Lana kultura i azijska kolonijalna raskoš sjedinjeni u hotelu Mandarin Oriental Dhara Dhevi, ali užitak gostiju nije bio jedini razlog koji je tvorca projekta naveo na to. Postojala je i želja da se ljudima pruži mogućnost da nauče nešto o kulturi i tradiciji ove oblasti i da na taj način bar deo Lana tradicije bude sačuvan i u budućnosti.


Konceptualni dizajner Rachen Intawong – poznatiji kao Tam – imao je ključnu ulogu u izgradnji hotela od samog početka, 2001. godine. Kompleks je završen u novembru 2006. godine, a projekat je rađen korak po korak, deo po deo. Takav pristup ne iznenađuje kad se zna da nije reč o kompozitnoj strukturi, već o kompleksu građevina koje bukvalno predstavljaju grad u malom. Čitav proces je, po priznanju samog autora, najviše ličio na slagalicu. Baš kao i sam Čeng Mai, i Mandarin Oriental Dhara Dhevi je nastajao i razvijao se tokom vremena.


Danas kompleks čine luksuzne vile, apartmani i rezidencije, kao i brojni prateći sdržaji: Dheva Spa and Wellness Center, balska dvorana, amfiteatar (kao prostor za održavanje kulturnih dešavanja), dva velika bazena, sedam restorana i barova, pekara i poslastičara, škola kulinarstva, klub zdravlja, kao i tradicionalni shopping village, gde se prodaju kvalitetne rukotvorine, nakit, antikviteti i tkanine, ali i moderna, ekskluzivna roba... Čitav kompleks zapravo predstavlja spoj vekovnih tradicija, moderne udobnosti i visoke tehnologije, a istovremeno ga odlikuju luksuz i - mir.


Prateći osnovnu zamisao, svi smeštajni kapaciteti - vile, apartmani, rezidencije - inspirisani su Lana tradicijom. Postoje ukupno 123 smeštajne jedinice i sve su izuzetno prostrane (od 60 do 644 kvadrata). Luksuzne vile od tikovine i apartmani u kolonijalnom stilu nalaze se u prostranom, torpskom vrtu, okruženi poljima pirinča.

Vile su replike autentičnih kuća sa severa Tajlanda, ali svaka od njih predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. I svaka je jedinstvena. Uglavnom imaju dva sprata: prostrani dnevni boravak nalazi se u prizemlju, a prostor za odmor je na spratu. Sa prozora i terasa pruža se pogled na tropski vrt i pirinčana polja. Enterijer je pretvoren u moderne, luksuzne rezidencije.


Za apartmane je karakterističan kolonijalni stil, a njihov dizajn ističe arhitektonsku raskoš Azije u 19. veku. Colonial Suites nalaze se u dvospratnoj zgradi u blizini glavnog hotelskog bazena, glavnog lobija i restorana za doručak. Apartmani na prvom spratu imaju prostrane balkone sa pogledom na bazen i raskošni pejzaž, dok oni u prizemlju imaju direktan pristup vrtu. Svaki apartman ima spavaću, zasebnu dnevnu sobu i prateće prostorije. Pet metara visoki plafoni pojačavaju utisak prostranosti, a izuzetan nameštaj, antikviteti i vredna umetnička dela stvaraju kod posetioca utisak da se nalazi u palati.



Zaštitni znak hotela su Penthouse Residence i Royal Residence. Penthouse Residencespa jedinstvenim čine soba za tretmane i masažu, pa gosti mogu da uživaju u ekskluzivnim spa tretmanima u privatnosti svog apartmana.


The Royal Residence
predstavlja izdvojen kompleks unutar glavnog kompleksa, tako da je idealna za goste koji žele potpunu privatnost i ekskluzivnost. Arhitektura dočarava prohujala vremena, ali su tu i sve pogodnosti modernog doba. Rezidencija ima šest spavaćih soba, dnevnu sobu i trpezariju, kao i tri privatna bazena.



Prateći sadržaji podjednako su raskošni. Jedinstveni amfiteatar od opeke okružen je šancem i drvećem, a gosti tu mogu da uživaju u i plesnim izvedbama na otvorenom. Velika balska dvorana može da primi pet stotina gostiju, dok je travnjak Khuang Khong Kao dovoljno prostran da se tu okupi čak hiljadu ljudi.


Restorani i barovi su veoma raznovrsni i mogu zadovoljiti i goste najistančanijeg ukusa. Le Grand Lanna je restoran domaće, tajlandske kuhinje, a zastupljeni su specijaliteti iz severnog i centralnog Tajlanda. Svake večeri ovde se održava Thai Classical Dance Show. Fujian je restoran kineske kuhinje u elegantnoj dvospratnoj građevini sino-portugalskog stila. Farang Ses je mesto gde se služe jela moderne francuske kuhinje, a ugođaj upotpunjuju pogled na pirinčana polja i muzika sa klavira. Akaligo je restoran u kojem se služe doručak i nedeljeni branč. Rice Terrace je prijatno mesto gde posetioce svake večeri očekuju šampanjac i duga lista fantastičnih koktela. Horn Bar poznat je po izvrsnim koktelima i vinima. Enterijer ovog bara je ukrašen maskama koje prikazuju mitološke karaktere, a poreklom su iz Mijanmara.



The Dheva Spa and Wellness Center
je raj za hedoniste koji se prostire na preko 3100 kvadratnih metara. Građen je po ugledu na Mandalay Palace u Mijanmaru, a čini ga skupina građevina od tikovine. Ukrašavaju ih skulpture koje predstavljaju svete životinje i simboličke budističke motive. Izgradnja je trajala tri i po godine.


Enterijer je ukrašen svilom, poliranom tikovinom i mermernim pločicama. Ima ukupno osamnaest soba i spa apartmana, u kojima svaki gost dobija kraljevski tretman. U prilici je da bira iz bogate palete terapeutskih tretmana koji se zasnivaju na drevnim tehnikama čije se poreklo proteže četiri hiljade godina unazad, a potiču iz različitih regiona sa tri kontinenta. The Toyal Thai Ceremony, Lanna Ceremony, Mandalay Ceremony i Indian Ceremony... samo su deo ponude, a tu su i aromaterapijski tretmani, refleksologija, tretmani lica, glave, stopala i štošta još...


Mandarin Oriental Dhara Dhevi za goste svakodnevno organizuje demonstracije lokalnih zanata, kao što su pravljenje korpi, pletenje bambusa, sečenje papira i aranžiranje cveća u Lana stilu. Kulturni centar planira da priredi i seriju predavanja sa domaćim i stranim stručnjacima o temama vezanim za kulturu ovog podneblja. Jim Sri Hall Liubrary ima nekoliko hiljada knjiga i časopisa o kulturi, tradiciji, umetnosti i kuhinji regije, ali i o prirodi, zdravlju i fitnesu, jogi i meditaciji i kuvanju uopšte. U biblioteci se nalazi i velika kolekcija dečjih knjiga. Lanna Kids Club smešten je u sto godina staroj kući u Lana stilu i nudi časove muzike i plesa, umetnosti i zanata, kao i tradicionalnih tajlandskih igara za decu. Deca još mogu da uče da sade pirinač, prave papir, boje kišobrane i druge slične veštine. Health and Fitness Center je takođe na raspolaganju gostima hotela, kao i dva teniska terena na otvorenom. Kad Dhara Shopping Village nalazi se tik uz kapiju kompleksa. Ovo malo selo čine drvene kućice u lokalnom stilu, pa i ono posetioca vodi do Severnog Tajlanda iz prošlosti.

Mandarin Oriental Dhara Dhevi gostima nudi mir, luksuz i plovidbu u prošlost, kao i priliku da istraže i upoznaju Čeng Mai i severni Tajland - iskustvo koje se pamti.



Fotografije: Mandarin Oriental Dhara Dhevi

www.mandarinoriental.com/chiangmai/