петак, 9. јул 2010.

DESTINACIJE: PI PI OSTRVA ( MU KO PHI PHI)

Odlazak sa Puketa na Phi Phi Islands izgledao je ovako… Najpre plovidba feribotom do pristaništa na ostrvu Pi Pi Don. Tu je trebalo platiti ekološku taksu od oko pola evra i tek onda se moglo dalje. Taksa je namenjena očuvanju prirodnih lepota ostrva – jer ostrvo je malo, a posetilaca je mnogo!

Arhipelag broji ukupno šest ostrva, a najpoznatija su Pi Pi Don i Pi Pi Lei. To drugo je manje i nenastananjeno, a Pi Pi Don je, iako i samo neveliko, naseljeno ostrvo. Gledano iz vazduha (ili na mapi), pomalo podseća na nepravilno slovo H, pošto centralni deo ostrva čini samo uska prevlaka koja spaja dva (brdovita) dela, s tim što je istočni deo značajno veći od zapadnog. Centralni deo je i najživlji, tu se nalazi Ton Sai Village, kao i dve najposećenije plaže na ostrvu: na jugu je Ton Sai Bay, gde je smešteno i pristanište, a na severu Loh Dalam. Ovoj drugoj ipak dajem prednost: ljupka plaža u uvali poznata je po veoma toploj vodi (lako se ugreje zbog izuzetno male dubine), dok su jarke tropske boje nešto što se u ovom delu sveta podrazumeva.

Iako je reč o zaista malom ostrvu, na Pi Pi Donu se može naći sve što je potrebno za ugodan odmor. Gotovo sve potrepštine dopremaju se brodovima. Posetioci stižu isključivo feribotom – najčešće sa Puketa ili iz Krabija. Neki dođu tek na kratak, poludnevni izlet, drugi ostanu duže. I van sezone ima dosta stranaca, a neke od njih ćete čak videti da rade u pojedinim ronilačkim centrima i radnjama. Dotični su usvojili lokalne navike, pa dozivaju prolaznike da svrate do njih.

Motornih
vozila (skoro da) nema na ovom ostrvcu (osim nekoliko izuzetaka, koji mahom služe za prevoz teretne robe i građevinskog materijala). Nemojte da Vas ova činjenica uplaši, jer je gradić toliko mali da se svuda lako može stići pešice, a ako želite, možete da iznajmite bicikl. Ako se ide do neke od okolnih plaža, tu je water taxi. Ovu funkciju obavljaju long tail boats, dugački čamci predstavljaju nezaobilazan detalj na Tajlandu pa i na slikama i razglednicama iz ove zemlje.

Na ostrvu ima i boljih hotela, ali i mnogo skromnih guesthouse-a, namenjenih backpacker-ima, koji u velikom broju pohode Pi Pi Don. Jedan od razloga što se ovde okuplja mnogo mladog sveta jeste buran noćni život, po kojem je ostrvo poznato - puno je restorana, barova i klubova, a mnogi od njih se nalaze na plaži, što garantuje poseban ugođaj. Izbor muzike je veoma raznovrstan, pa se može naći ponešto za svačiji ukus, a veoma je popularan fire denacing, koji se u večernjim satima izvodi na brojnim mestima na plaži. Ipak, na Pi Pi Donu postoje i mirna, izolovana mesta, kakva je, recimo, plaža Laem Tong, na kojoj se nalazi tek nekoliko hotela i restorana i do koje je, od mesta Ton Sai, potrebno 45 minuta vožnje čamcem.


Još nekoliko je plaža na ostvu do kojih se iz gradića Ton Sai ide čamcima, a jedna od njih - najpoznatija i, kažu, najlepša - jeste Long Beach, koja van sezone, kad ima manje posetilaca, izgleda kao pravi tropski raj. Do nje se iz gradića može i vijugavom stazom kroz šumu, koja se čas uspinje čas spušta. Kroz šumu i uz brdo može se doći i do vidikovca, poznatog jednostavno kao Viewpoint. Sa vidikovca imate prevlaku, gradić i obe njegove plaže kao na dlanu - i prizor je zaista divan - a do vidikovca imate oko pola sata pešačenja i pentranja. Najpre se iz grada pođe asfaltiranim putem uz brdo (u gradu potražite džamiju, a onda će Vas već uputiti dalje), da biste posle nekog vremena morali da krenete utabanom stazom kroz šumu. Na vrhu Vas, srećom, čeka radnja sa hladnom vodom i sokovima i osvežavajući pogled na centralni deo ostrva sa istočne strane.

Sa ostrva Pi Pi Don mogu se lako obići i druga ostrva ovog arhipelaga, a među njima je prvo na listi popularnosti Pi Pi Lei, koje se nalazi svega kilometar i po južnije. Tu je opet najpopularniji Maya Bay, mali zaliv koji je postao poznat širom sveta pošto je na njegovim obalama 1999. godine snimljen holivudski film The Beach. Maya Bay ima nekoliko manjih plaža i odlično je mesto za ljubitelje snorkeling-a, baš kao i čitavo ostrvo. Ni Pi Pi Don u tom pogledu ne zaostaje.

Pi Pi Islands su veoma živopisna ostrva čije prirodne lepote, bogati podvodni svet i uzbudljivi noćni život kao da hipnotišu posetioce! Oni koji su samo svratili priželjkuju da naredni put ostanu malo duže, a oni kojima se i to ostvarilo, priželjkuju da to što pre ponove!

1 коментар: