понедељак, 26. јул 2010.

DESTINACIJE: BANGKOK (BANGKOK) - II deo

U zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju, možete posetiti i brojne druge znamenitosti u tajlandskoj prestonici. Evo nekih mojih preporuka... Golden Mount ili Wat Saket još jedna je od popularnih turističkih atrakcija. Zapravo, zlatna planina je strmo brdašce koje se nalazi unutar kompleksa Wat Saket. Na vrhu je chedi (stupa u kojoj su pohranjeni sveti budistički relikti) i odatle se pruža još jedan pogled na panoramu grada. Marble Temple ili Wat Benchamabophit je hram koji se smatra se jednim od najlepših u Bangkoku.


Wat Traimit
ili The Temple of the Golden Buddha je hram koji se sam po sebi ne smatra posebnim, ali je izuzetan jer se u njemu nalazi impozantna zlatna statua Bude, teža više od pet tona i stara više od devet vekova. Otkrivena je slučajno, prilikom transporta iz jednog hrama u drugi. Bila je, naime, prekrivena glinom, verovatno u nameri da se, nekada davno, sakrije od osvajača. Prilikom prenošenja u drugi hram, slučajno je ispala iz krana. Pala je, oklop je napukao, ali radnici nisu videli šta se ispod njega krije, jer su se u panici razbežali, pošto su verovali da će im nezgoda sa statuom Bude doneti lošu sreću. Usledio je jak pljusak i kad je narednog jutra jedan monah prišao statui, ugledao je ispod oklopa zlato!


Wat Intharawihan je hram sa ogromnom statuom Bude koji stoji. Kip je visok 32 metra, a bilo je potrebno 60 godina da bude završen. Wat Ratchanadda je najpoznatiji po građevini Loha Prasat ili Metal Castle, koja se odlikuje zanimljivom arhitekturom; visoka je 36 metara i ima 37 metalnih šiljaka, koji simbolizuju 37 vrlina koje vode do prosvetljenja.


Pre nego što se zaputite u obilazak turističkih znamenitosti, potrebno je da upoznate nekoliko lokalnih trikova, kako biste uštedeli dragoceno vreme. Ispred svake značajnije znamenitosti (pre svega pred ulazom u Grand Palace) čekaju ljudi (među kojima su i tuk-tuk vozači) koji će Vam reći da je taj objekat u tom trenutku zatvoren (naredna dva sata, na primer). Ljubazno im zahvalite i nastavite svojim putem, jer oni samo žele da Vas navedu da vreme do ponovnog otvaranja provedete u nekoj radnji (ili da Vas tamo odvezu). Tu su i navodni vodiči koji na ulazu nude svoje usluge. Ipak, dovoljno je samo da budete informisani kako biste sa lakoćom izbegli sve ove trikove.

Poslovni deo grada (Silom i Satorn) ne nalazi se baš na vrhu liste turističkih atrakcija, ali ga ipak vredi videti, jer je to jedna od stavki koje definišu Bangkok kao savremenu metropolu. Tu su neboderi, predstavništva velikih kompanija, poznati hoteli... i saobraćajne gužve, neizbežne u poslepodnevnom špicu.


Sky Train je nadzemni metro, pa tokom vožnje možete da uživate u panorami grada. Na svim stanicama postoje automati za prodaju karata, gde možete odabrati engleski jezik. Kartu treba sačuvati do kraja vožnje, jer je na izlaznoj stanici potrebna kako biste izašli. Čitav sistem je veoma pametan i ne možete ga prevariti, pa ako ste kupili kartu za kraću vožnju i platili je manje, nećete moći da izađete dok ne doplatite razliku.


Bangkok je veoma bezbedan grad, pa u bilo koje doba dana ili noći možete uživati u bezbrižnoj šetnji. Noćni život je bogat i raznovrstan, a gotovo svaki deo grada ima svoja mesta za zabavu i provod.

Saloni za masažu i spa centri očekuju Vas na svakom koraku, kao i bilo gde drugde u zemlji. Moja lična preporuka je da se odlučite za spa centar u nekom renomiranom hotelu – koštaće više, ali je kvalitet zagarantovan. Ako ipak želite ekonomičniju varijantu, pokušajte u spa centrima u tržnim centrima, koji su vrlo pristupačni.

I jedan savet za plavuše, ako planirate da se farbate dok ste na Tajlandu, nemojte se obeshrabriti kada u njihovim prodavnicama i hipermarketima ne pronađete plave nijanse – bar ne one koje tražite. Ima ih, dakle, ali su jako retke i ne baš lepe. A ima i onih koje nose oznaku „blond“, a je na slici devojka smedje kose. Ali tako je to na Dalekom istoku, gde devojke imaju toliko tamnu kosu da je nije lako ofarbati u plavo. Otuda se plave boje koje možete videti u ovim krajevima tamo ne proizvode i ne uvoze. Ali ne gubite nadu, idite kod frizera, oni će ipak moći bez problema da oboje Vašu kosu u željenu plavu nijansu.


Kao i bilo koje drugo mesto na svetu, i Bangkok ima svojeihspecifičnosti i potrebno ga je upoznati. Srećom, potrebno je malo vremena i samo malo dobre volje. A onda je dobar provod zagarantovan!










DESTINACIJE: BANGKOK (BANGKOK) - I deo

Dolazak u Bangkok predstavljao je sasvim drugačije iskustvo od obilaska već pomenutih mesta na Tajlandu. Tu mi se, zapravo, i dogodio prvi susret sa Tajlandom, još na početku puta – na ogromnom, novom aerodromu u prestonici. I sam grad je, pokazalo se kasnije, ogroman – široke saobraćajnice, mnogo automobila, ogromni bilbordi (daleko većih od naših standardnih)... To je ono što sam prvo mogla da vidim na putu od aerodroma do hotela.

Odmah sam primetila i mnoštvo ljubičastih, crvenih, zelenih, plavih automobila... Sve su to taksi vozila, ali pripadaju različitim kompanijama. Tradicionalno prevozno sredstvo u ovim krajevima je tuk-tuk, ali bih ipak posetiocu preporučila taksi – regularni, svakako, a to znači meter taxi (sva napred pomenuta vozila spadaju u ovu grupu). Dva su razloga za to. U saobraćajnoj gužvi biće Vam daleko prijatnije u zatvorenom, klimatizovanom taksiju. Osim toga, ako krenete tuk-tukom, vrlo često ćete najpre stići do nekog sasvim desetog mesta umesto tamo kuda ste pošli. Tuk-tuk vozači dobijaju nadoknadu ili nagradu kad dovedu turiste u neku prodavnicu ili restoran, te će putnika tako najpre odvesti do neke radnje – ili više njih. A kako Vaše vreme u Bangkoku najverovatnije nije neograničeno, trebalo bi ga pametno iskoristiti. Tuk-tuk je naizgled jeftiniji od taksija, ali samo naizgled – trik je u tome da ćete, kao što je već rečeno, razliku u cenu nadoknaditi dragocenim vremenom.

Bangkok je veoma živahan i dinamičan grad, primetićete to već iz auta, a pravi ćete doživljaj imati kad kročite na ulicu (ne zaboravite samo kad prelazite ulicu – na Tajlandu se vozi levom stranom). Na svim prometnijim mestima hrana se prodaje na ulici – kažu da je vrlo ukusna i veoma jeftina. Lično nisam tome sklona, pa nisam probala, ali oni koji jesu, kažu da su uživali. Ja sam se držala za nas konvencionalnijeg načina ishrane, što nije bilo nimalo teško jer u svakom shopping mall-u postoji odličan izbor restorana sa pristupačnim cenama, među kojima su i mnogi (strancima) zanimljivi, orijentalni restorani, sa tajlandskom, japanskom, kineskom kuhinjom...

Prestonica Tajlanda se može pohvaliti impresivnim tržnim centrima, i po arhitekturi i po ponudi. Siam Paragon je ekskluzivni shopping mall sa skupih automobilima i drugom luksuznom robom i samo je jedan u nizu na Siam Square-u. U blizini je i popularni MBK, dok se s druge strane nalazi čuveni Central World i još nekoliko velikih tržnih centara. Na tom mestu su se dogodili politički nemiri završeni tek nešto više od mesec dana pre mog dolaska, ali da za njih nisam bila saznala iz medija, na ulici ne bih ništa primetila. Sve je sređeno, a život se vratio u normalu, osim što je Central World, do skora najveći shopping mall u tom delu sveta, zatvoren – osim jednog dela koji je otvoren za posetioce. Biće, nažalost, potrebno mnogo truda, rada i vremena pre nego što Central World u potpunosti povrati stari sjaj, ali se već radi na tome.


Šoping druge vrste moguć je na uličnim bazarima, gde oni koji su vični cenkanju mogu dobro proći. Ima više noćnih bazara i vrlo ih je lako naći.

Svakako morate obići najznačajnije znamenitosti grada: Grand Palace (uključujući Wat Phra Kaew), Wat Pho i Wat Arun čine veliku trojku. Grand Palace predstavlja impresivni kompleks građevina različitih stilova, dok je Wat Phra Kaew najsvetiji budistički hram (wat) na Tajlandu, u kojem se nalazi čuveni Emerald Buddha. Emerald se u ovom slučaju odnosi na boju, a ne na kamen, jer je statua smaragdne boje izrađena od žada. Kroz istoriju je dosta putovala – od jednog hrama do drugog, iz jedne zemlje u drugu (premda se zadržala u jugoistočnoj Aziji), zbog verovanja da donosi sreću i blagostanje onome ko je poseduje i prosperitet zemlji u kojoj se nalazi. Danas nikome nije dozvoljeno da je dotakne – osim tajlandskom kralju – niti je dozvoljeno fotografisanje, što predstavlja izuzetak. Cenjenu statuu čuvaju velike statue – čuvari (yaksha je termin koji se koristi za ova bića), a nalaze na kapijama kako bi zaštitili Budu od žada i oterali zle duhove.


Wat Pho
je čuveni hram u kojem se nalazi najveća statua ležećeg Bude - nadaleko poznat Reclining Buddha. Ovo je jedan od najvećih i najstarijih hramova u Bangkoku, a poznat je i po nastanku tradicionalne tajlandske masaže. Ovde se, naime, nalazio centar za učenje masaže još pre nego što je hram podugnut, a postoji i danas. Impozantni ležeći Buda dug je 46 metara, a visok 15 metara.


Wat Arun je poznat i kao The Temple of the Dawn, zbog divnog odsjaja jutarnje svetlosti od površine hrama. Nalazi se sa druge, zapadne strane reke Čao Praja, na samoj obali. Izuzetno strme stepenice vode skoro do samog vrha impozantne centralne kupole, odakle se pruža lep pogled na reku i panoramu grada...


nastaviće se...